top of page
  • Ekin

Dans Öğrencisi Olmak

Hepimiz hayatımızı bir ritimde yaşıyor olsak da bu ritmi müzikle deneyimleyip bedenimize yansıtmayı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun en eğlenceli yollarından biri ise dans, dans, dans. Dans, öğrenilen bir şeyse bu öğrenim sürecinin sosyal yönleri ve aktörleri de bir inceleme alanı olabilir fikrinden yola çıkarak bir araştırma tasarladık. Temelinde dans öğrencilerinin motivasyonlarını, beklentilerini ve deneyimlerini ortaya koymayı amaçlayan araştırmada; dans partilerine, öğrenci profiline ve dansa yaklaşıma odaklanan sorularla öğrencilerin bakış açılarını anlamaya çalıştık.


Bir aylık süre boyunca, başta Lindy Hop ve Solo Caz olmak üzere swing danslarıyla ilgilenen 48 dans öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarına bakalım.



Dans öğrencileri

Katılımcıların yarısından fazlası beş aydan daha uzun süredir dans ediyor olsa da araştırmaya katılan öğrencilerin dans deneyimlerinin, bir aydan daha kısa ile bir yıldan daha uzun süre arasında geniş bir zaman yelpazesinde çeşitlendiğini görmek mümkün. Dolayısıyla bu araştırma bize, öğrencilerin ne kadar süredir dansla ilgilendikleri ile danstan beklentileri arasında bir anlam ilişkisi kurmamız için yeterli veriler sunuyor.



Neden dans ediyoruz?

Bir dansa başlamak ve bunu sürdürmek herkes için farklı anlamlara geliyor olabilir. Daha önce hiç deneyimlenmemiş bir alanda gelişim sağlamak ve kendine farklı bir uğraş kazandırmak ise bu anlamlardan biridir. Bu hipotezi doğrulayan bir çıkarıma anket sonuçlarından da ulaşmak mümkün: Öğrencilerin dans etme motivasyonları sorulduğunda en çok alınan cevap “yeni bir beceri geliştirmek” olurken ikinci ve üçüncü sırada ise “stres atmak” ve “fiziksel bir aktivite yapıyor olmak” yer alıyor.



Dans partileri

Sosyal dans, dans öğrencilerinin öğrendiklerini sergilemeleri ve diğer dansçılarla etkileşime geçmelerinin bir yolu. Buradan yola çıkarak araştırma çıktılarında, tüm katılımcıların daha önce bir dans partisine katılmış olduğunu veya gelecekte katılmak isteyeceğini görüyoruz. Dansçıların bir partiden beklentileri farklı olsa da en büyük ortak payda “canlı müzik.”

Diğer verilere ulaşmak ve araştırmanın bir özetini okumak için aşağıdaki infografiği inceleyebilirsiniz:



Ekin




42 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

So We Danced!

bottom of page